Vipavska dolina

"Zelena dežela žlahtnih gastronomskih zakladov, aktivnih avantur skozi vse leto in osupljive narave."

Pod visokimi kraškimi planotami se v soncu razvaja Vipavska dolina, lepotica, ujeta med alpski, kraški in mediteranski svet. Tu zorijo žlahtni okusi vinskih posebnosti, se širi omamni vonj zorečega sadja in se med zelenimi griči bleščijo slikovite kamnite vasi. Ko v dolini završi burja, se velja zateči v katero od številnih vinskih kleti in okusiti dobrote, ki jih daje vipavska zemlja. In ko sonce spet poboža pokrajino, je čas za potep – peš ali s kolesom, v vseh letnih časih. To slovensko Trnuljčico, ki se prebuja v vsej svoji lepoti, je opazila tudi svetovno priznana popotniška založniška hiša Lonely Planet, ki jo je uvrstila med top deset destinacij v Evropi, ki jih je vredno obiskati.

Ne odidite dokler niste poizkusili...

  • posebne sorte vina kot sta pri nam zelo priljubljeni avtohtoni zelèn, pinelo, staro vinsko sorto, ki jo najdete le še v Vipavski dolini, ponovno obujeno »butično« vinsko sorto, klarnico, in še druge vrste vin.
  • katero od značilnih vipavskih jedi in dobrot. Med njimi vsekakor velja poizkusiti pravo vipavsko joto, pa na burji sušen vipavski pršut, sladkosnedneži pa na svoj račun pridete z odličnimi štruklji in štrudlji iz okusnega vipavskega sadja.
  • destinacije doživeti skozi številne aktivnosti kot so kolesarjenje, pohodi, ribolov, padalstvo, vodni športi, adrenalinska doživetja...
  • preprosto uživati v naši domačnosti in gostoljubnosti :)